29 порад з базової безпеки в інтернеті, подорожах та житті

Перед Новим роком склала для вас список коротких порад безпеки з різних сфер життя. Майже на кожну пораду з цього списку я маю або особисту історію, або історію моїх знайомих, коли недотримання дуже простих і навіть очевидних правил безпеки призводило до неприємностей.

Пропоную вам доповнити цей список своїми порадами або розповісти випадок із життя, пов’язаний із правилами будь-якої безпеки. Діліться ними в коментарях, щоб допомогти іншим!

советы по безопасности

Поради щодо безпеки

Як безпечно користуватися інтернетом

1. Ніколи не використовуйте прості паролі. Щоб ваш пароль було складно підібрати, він повинен складатися з великих і малих літер, цифр та спеціальних символів.

2. Зберігати паролі можна лише у двох місцях: у голові або спеціальній програмі. Якщо паролів багато і вони складні, то в голові їх зберігати також ненадійно, тому користуйтесь менеджерами паролів, наприклад KeePass, Roboform або LastPass. Вони зберігають ваші паролі у зашифрованому вигляді, а пам’ятати вам потрібно лише один пароль — від самої програми.

3. Коли платите через сайт, перевіряйте, чи він захищений SSL-сертифікатом. На це вказує https:// в рядку адреси.

защищенное соединение

4. Не переходьте за посиланнями, якщо ваш браузер вважає їх за небезпечні та видає попередження.

сайт с нежелательным ПО

5. Також з підозрою ставтеся до посилань, скорочених через спеціальні послуги. У них може бути «зашито» все, що завгодно.

6. Регулярно оновлюйте програмне забезпечення. Методи злому програм та додатків постійно вдосконалюються, як і методи їхнього захисту. У кожному оновленні розробники враховують попередні зломи та виправляють це. Залишаючи програми не оновленими до останніх версій, ви даєте зелене світло зломщикам.

7. Слідкуйте за тим, що і звідки ви завантажуєте. Якщо ви помітили, що розширення файлу не відповідає тому, що ви хочете завантажити, краще це не робити, там може бути вірус.

8. Не вірте заголовкам «Дізнайся, з ким переписується твоя дружина», «Подивися шокуюче відео, яке переверне твоє життя» та іншим провокативним фразам. Такі приманки можуть використовувати шахраї, щоб змусити людей заплатити за скачування чи перегляд чогось.

9. Якщо заходите в особисті облікові записи з чужого комп’ютера, ніколи не натискайте галочку «Зберегти пароль у браузері», а наприкінці роботи вилогініться, щоб ніхто (навіть випадково) не зміг зайти у ваш профіль.

10. Не підключайтеся до публічних мереж Wi-Fi, які не захищені паролем. Логіни та паролі, які ви вводитимете при такому підключенні, легко перехоплюються шахраями.

11. Коли отримуєте електронні листи від банку, перевіряйте відправника та сайт, на який ведуть посилання у листі. Шахраї роблять фейкові сайти-копії справжніх та виманюють дані ваших кредитних карток.

12. Коли встановлюєте програми для соцмереж (наприклад, щоб завантажувати музику), перевіряйте їх на безпеку. Такі програми вимагають доступу до вашого облікового запису, і цим часто користуються шахраї.

Як безпечно подорожувати

13. Перед будь-якою подорожжю купіть туристичну страховку. Щоб зробити це швидко, скористайтесь онлайн-сервісом, наприклад vuso.ua.

14. Заздалегідь вивчіть маршрути та специфіку міста, куди ви прямуєте, щоб випадково не забрести до найнебезпечнішого району.

15. У місцях великих скупчень людей, наприклад, в аеропорту та метро, з обережністю ставтеся до дрібниць: коли хтось випадково вас штовхнув, мало не пролив на вас кави або спитав про щось. Це можуть бути відволікаючі маневри та підготовка до того, щоб непомітно стягнути у вас валізу.

16. Гроші, документи, квитки, банківські картки, телефон — все це завжди має бути при вас. Не прибирайте найцінніші речі у валізу або велику сумку, з якою подорожуєте.

17. Намагайтеся не брати з собою в подорож дорогі речі, наприклад, дорогоцінні прикраси та дорогі відеокамери. А якщо берете — то не говоріть про це зі випадковими знайомими у поїздці.

18. Візьміть із собою невелику аптечку найнеобхіднішого. Обов’язковий мінімум: антисептики, бинти/пластирі, препарати від алергії та застуди, жарознижувальні, знеболювальні, таблетки при розладі шлунка.

19. Будьте уважні з грошима. Не світіть великими сумами готівки та стежте, щоб ніхто не підглядав, коли ви знімаєте гроші в банкоматах. Закривайте клавіатуру рукою, коли вводите пін-код.

20. Заздалегідь запишіть місцеві номери екстрених викликів: швидкої допомоги, поліції, служби порятунку.

Як бути в безпеці у повсякденному житті

21. Коли ви вирушаєте у відпустку, намагайтеся не писати про це на своїх сторінках у соцмережах. Ці пости можуть побачити квартирні злодії.

22. Ідучи з дому, закривайте вікна та кватирки, балконні двері, закривайте штори. Якщо залишаєте вдома телефон, зменшіть його звук, щоб дзвінок у порожній квартирі не був чути зовні, і грабіжники не змогли переконатися, що вас справді немає вдома.

23. Ніде не зберігайте пін-коди від своїх банківських карток, крім своєї голови. Якщо втратите картку — у вас буде час, щоб зателефонувати до банку та заблокувати її до того моменту, поки вашими грошима скористаються зловмисники. Якщо втратите картку разом із написаним на папірці пін-кодом, суттєво скоротите свої шанси на порятунок грошей.

24. Завжди користуйтеся ременем безпеки, коли їдете в автомобілі. Навіть якщо ви дуже впевнені в обережності водія і вам їхати 5 хвилин.

25. Не підсвічуйте дорогу в темному провулку смартфоном, так ви привертаєте увагу злодіїв. Для цього є ліхтарики.

26. Якщо ви любите слухати музику в навушниках, коли йдете вулицею і не можете відмовитися від цього зовсім — робіть гучність такою, щоб чути на тлі навколишні звуки. Так ви почуєте, якщо хтось кричатиме про небезпеку, яка може опинитися поряд з вами.

27. Звертайте увагу на підозрілі забуті речі у громадських місцях. Не наближайтеся до них надто близько та повідомте про це поліцію.

28. Якщо до вас пристав незнайомець із дивними питаннями чи проханнями, краще відмовтеся від спілкування та йдіть.

29. Взимку ніколи не ходіть під дахами будинків — падіння бурульок смертельно небезпечне.

Доповнюйте в коментарях цей список своїми порадами або діліться випадками життя, пов’язаними з дотриманням безпеки!