Чотири правила безпечної роботи з браузером

В інтернеті все чудово, поки ви не натиснете на яке-небудь посилання і з усіх боків почнуть вилазити вікна, що спливають, або завантажуватися невідомі файли. ЗАРОБЛЯЙТЕ МІЛЬЙОН ГРОШЕЙ НА СЕКУНДУ, РОБІТЬ СТАВКИ ТІЛЬКИ У НАС, ДО РЕЧІ, У ВАС НА КОМП’ЮТЕРІ ВІРУС!!!

У сьогоднішній статті розповідаємо, які функції захисту є у браузерах та як їх активувати.

Чотири правила безпечної роботи з браузером

Регулярно оновлюйте браузер до останньої версії

Це варто робити щоразу, коли виходить оновлення. Їх випускають часто, щоб підвищити безпеку браузера та оперативно виправити вразливості, якими можуть скористатися зловмисники. А ще щоб навчити браузер швидше завантажувати сторінки та розпізнавати нові технології.

Зазвичай, браузери оновлюються автоматично, але перевірити наявність нової версії можна і вручну. Ось інструкції для найпопулярніших браузерів.

Chrome
Натисніть на іконку з трьома точками у верхньому правому куті браузера та виберіть «Довідка» – «Про браузер Google Chrome».

«Довідка» – «Про браузер Google Chrome» У новому вікні ви побачите, чи остання версія браузера встановлена на вашому комп’ютері. Якщо ні, браузер запропонує оновитись.

Перевірка версії браузера

Firefox
У верхньому меню перейдіть до розділу «Firefox» і натисніть «Про Firefox». Якщо у вас не остання версія браузера, у новому вікні програма запропонує інсталювати оновлення.

Перевірка версії браузера: розділ

Opera
Натисніть у верхньому меню на іконку браузера, якщо у вас Віндоус, або на слово «Opera», якщо у вас Мак. У списку виберіть «Оновлення & відновлення». Після цього всі невстановлені оновлення завантажаться автоматично.

Перевірка версії браузера Opera

Safari
Safari йде разом з операційною системою macOS. Якщо у вас остання версія системи, значить і браузер теж. Для Віндоуса Сафарі більше не випускають, тому оновлень не буде.

Читайте також: Як розпізнати небезпечні оновлення

Заблокуйте спливаючі вікна

Їх вигадали в рекламному агентстві Tripod у 90-х, коли в інтернеті була лише банерна реклама. Деякі клієнти скаржилися, що їхні банери з’являються на порносайтах та інших сайтах із поганою репутацією. Тоді співробітник агенції написав код, який запускав рекламу в окремому вікні.

Тепер спливають вікна скрізь. Їх настільки не люблять, що розробники популярних браузерів навіть додали у свої програми можливість блокувати таку рекламу. А автор технології пізніше вибачився за своє дітище перед усім інтернетом.

Згодом рекламники навчилися обходити блокування, тому повністю позбутися спливаючих вікон не вийде. Деякі вікна з’являються не в новій вкладці, а поверх контенту на сторінці. Такі вікна браузер блокує гірше.

Інша проблема пов’язана з тим, що у вікнах не завжди буває реклама. Іноді в них розміщують форму входу в обліковий запис або підтвердження будь-якої дії на сайті. Браузер може помилково заблокувати їх теж. Щоб вирішити цю проблему, можна вибірково відключити блокування на сайтах, яким ви довіряєте.

Як заблокувати спливаючі вікна:

Chrome
Натисніть на іконку з трьома точками у верхньому правому куті браузера та виберіть «Налаштування».

Опція налаштувань Chrome У меню зліва натисніть розділ «Додаткові» та виберіть підрозділ «Конфіденційність та безпека». Потім на основному екрані перейдіть до розділу «Налаштування сайту».

Налаштування конфіденційності та безпеки На наступному екрані перейдіть до підрозділу «Спливаючі вікна та переадресація».

«Спливаючі вікна та переадресація» в Chrome Переконайтеся, що перемикач у першому рядку вимкнено.

Вимкнути перемикач у розділі «Спливаючі вікна та переадресація»

Firefox
Відкрийте нову вкладку та натисніть на значок шестерні у верхньому правому кутку.

Опція налаштувань під символом шестерні Відкриється вкладка з налаштуваннями. Перейдіть до розділу «Приватність та захист», знайдіть блок «Дозволи» та поставте галочку в рядку «Блокувати спливаючі вікна».

Блок Дозволу для блокування спливаючих вікон

Opera
Натисніть на піктограму еквалайзера у верхньому правому куті браузера, прокрутіть панель вниз і натисніть «Перейти до налаштувань браузера».

Вибрати «Перейти до налаштувань браузера» Відкриється вкладка з налаштуваннями. У меню зліва натисніть «Додатково» та перейдіть до розділу «Безпека». В основному вікні перейдіть до підрозділу «Налаштування сайту».

Підрозділ «Налаштування сайту» На наступній сторінці перейдіть до підрозділу «Спливаючі вікна та переадресація».

«Спливаючі вікна та переадресація» Переконайтеся, що перемикач у першому рядку вимкнено.

Вимкнути перемикач у налаштуваннях

Safari
У меню зверху перейдіть до розділу «Safari» та виберіть «Параметри».

Налаштування у браузері Safari У вікні з налаштуваннями перейдіть до розділу «Вебсайти» та виберіть категорію «Спливаючі вікна». Переконайтеся, що у рядку «Під час відвідування інших сайтів» внизу вибрано значення «Блокувати».

Блокування спливаючих вікон

Заблокуйте шкідливі скрипти

Скрипти — це шматочки JavaScript-коду, які виконують різні функції у браузері. Наприклад, перевіряють, чи заповнив відвідувач усі поля у формі та видають помилку, якщо обов’язкове поле залишилося порожнім.

Зазвичай, на одній сторінці працює відразу кілька скриптів. Усі вони запускаються автоматично під час відкриття сторінки. Не всі скрипти корисні. Деякі показують рекламу, крадуть куки чи особисті дані відвідувачів у іншому вигляді. Є навіть такі, за допомогою яких зловмисник може майніти криптовалюту з чужого комп’ютера. Зазвичай шкідливі скрипти впроваджують на сайти, які мають уразливості в коді. Наприклад, якщо на сайті можна залишати коментарі без обмежень за символами, що використовуються, зловмисник може вписати в нього текст скрипта, і при наступному завантаженні сторінки він запуститься. Зараз у всіх популярних движках сайтів цю проблему вже виправили, але принцип використання вразливостей не змінився.

Для популярних браузерів є спеціальні плагіни, які виявляють шкідливі скрипти та блокують їх. На сайтах, яким ви довіряєте, можна відключити плагін, щоб не уповільнювати роботу браузера.

Як заблокувати скрипти:

Забороніть автоматичне скачування файлів

Таке блокування — це захист від ситуацій, коли ви випадково перейшли за шкідливим посиланням і браузер автоматично завантажив вірусний файл на комп’ютер.

З таким налаштуванням завантаження не почнеться, поки ви не оберете, в яку папку потрібно зберегти файл. Якщо браузер спробує завантажити щось, коли ви цього не хочете, ви зможете скасувати цю дію.

Як заборонити автоматичне скачування файлів:

Chrome
Натисніть на іконку з трьома точками у правому верхньому куті браузера та виберіть «Параметри».

Налаштування для заборони автоматичного скачування файлів У меню зліва на новій сторінці натисніть розділ «Додаткові» та виберіть розділ «Скачані файли». Знайдіть на сторінці блок «Завантажені файли» та переконайтеся, що перемикач у рядку «Завжди вказувати місце для скачування» увімкнено.

Увімкнути перемикач для опції «Завжди вказувати місце для завантаження»

Firefox
Відкрийте нову вкладку та натисніть на значок шестерні у верхньому правому кутку.

Натиснути на шестерню для налаштувань у Firefox У розділі «Основні» знайдіть блок «Файли та Програми» та поставте перемикач у рядок «Завжди видавати запит на збереження файлів».

Включити опцію «Завжди видавати запит на збереження файлів»

Opera
Натисніть на піктограму еквалайзера у верхньому правому куті браузера, прокрутіть панель вниз і натисніть «Перейти до налаштувань браузера».

Значок еквалайзеру для переходу в налаштування Відкриється вкладка з налаштуваннями. У меню зліва натисніть «Додатково» та знайдіть в основному вікні блок «Завантаження». Переконайтеся, що перемикач у рядку «Запитувати папку збереження перед завантаженням файлу» увімкнено.

Увімкнути «Запитувати папку збереження перед завантаженням файлу»

Safari
У меню зверху перейдіть до розділу «Safari» та виберіть «Параметри».

Меню налаштувань в Safari У розділі «Основні» знайдіть рядок «Папка для завантаження файлів» і виберіть з доступних варіантів «Питати при кожному завантаженні».

Вибрати опцію «Запитувати при кожному завантаженні»

А якими налаштуваннями безпеки браузерів ви користуєтесь? Розкажіть про них у коментарях.