Що Google знає про вас і як змусити його про це забути

За словами засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, батьківська компанія Google Alphabet збирає про людей більше інформації, ніж Агентство національної безпеки США.

Google може знати про вас більше, ніж ви знаєте про себе. Це можливо завдяки інструментам збору даних, машинному навчанню та штучному інтелекту.

Звичайно, багато хто з нас раді отримувати купу безкоштовних послуг від Google натомість. Але ці умови угоди, можливо, не відповідають тому, що ви думали.

У статті розповімо, яку приватну інформацію про вас збирає Google, та як ви можете приховати її від нього. Якщо ви не подбаєте про свою приватність, є загроза того, що ваші дані можуть бути злиті в мережу через вразливість в інтернеті. Крім того, Google може передавати особисті дані службам безпеки або уряду, а також зберігати вашу особисту історію пошукових запитів.

що гугл про нас знає

Що Google знає про мене

Google знає вас особисто

Дані, які збирає Google за допомогою пошукових запитів, Google-аналітики на сайтах та реклами, малює яскравий портрет вас як особистості. Дані, які Google збирає, — ваша стать, вік, номер телефону, недавні пошукові запити, місця, де ви бували, ваші хобі.

Якщо ви хочете, щоб вам показували іншу рекламу, ви можете змінити особисті дані та персональну рекламу, яку він пропонує, за допомогою налаштування Персоналізація реклами в розділі особистої інформації облікового запису Google.

Google знає, що ви кажете

Коли ви використовуєте голосовий пошук, він записує ваш голос. Компанія стверджує, що збирає ці дані, щоб покращити своє програмне забезпечення з розпізнавання голосу, і що записує їх тільки за згодою користувача.

Ви можете знайти та видалити всі записи голосового пошуку Google з команд Google Now та Google Assistant, зайшовши до розділу Голосове керування в розділі Мої дії в обліковому записі Google.

Google знає, з ким ви дружите

Коли ви переписуєтеся в Gmail, всі ваші контакти записуються та зберігаються в системі. Google не тільки знає, з ким ви листуєтеся, але й хто з них — ваші близькі друзі.

Google Contacts зберігає записи тих, з ким ви найбільше переписувалися. У цьому розділі можна видалити людей, з якими більше не хочете спілкуватися.

Google знає, де ви були

Якщо у вас смартфон або планшет на Android, Google Maps може відслідковувати історію переміщень по координатах.

Ви можете переглянути всю історію пересування, завантажити її та видалити за бажання.

Google знає, що ви дивилися

Google купив YouTube за $1,65 мільярда у 2006 році. Компанія може точно відстежувати, що ви шукали та дивилися в цьому сервісі.

Ви можете переглянути повну історію відео, які ви шукали, переглядали або за які голосували, у розділі YouTube вашого Google-акаунта. Там же ви можете оновити налаштування приватності.

Google знає, що ви шукаєте і де

Google Chrome зберігає вражаючу кількість додаткової інформації про користувача. Він знає, де ви були, які програми використовуєте, ваші автозаповнювані дані та улюблені сайти.

Будь-який сайт, який ви відвідали, зберігається в Google, Chrome та у ваших програмах Android. Google знає, коли ви щось шукали, що це було, скільки спроб пошуку ви зробили і ваші топ-запити.

Історію пошуку почистити досить легко, але це означає, що ви видалите її тільки з браузера або програми. Виконайте вказівки Google, щоб видалити історію та обмежити доступ до даних про ваш пошук у майбутньому.

Google знає майже все, що ви робили на Android-телефонах

Google також купив мобільну ОС Android ще 2005 року. Будь-який пристрій Android фіксується в Google, а також все, що на ньому роблять. Google зберігає ваші контакти, записи дзвінків, повідомлення, голосовий пошук, дані пошуку та завантажені програми з Google Play.

Ви можете дізнатися, що саме відоме Google, і обмежити те, що він відстежує, за допомогою фільтра в розділі Мої дії в обліковому записі Google.

Як дізнатися, що саме знає Google

Google випустив нову функцію у червні минулого року, яка показує вашу активність у Google. У розділі Мої дії відображається історія пошуку, посилання, на які ви натискали, YouTube-відео, які ви дивилися, та пошук по Google-картах. Ви можете видалити всю цю інформацію:

Мої дії в Google

Приклад моєї історії дій у Google

Там також є опція, яка допомагає визначити, які дані будуть збиратися на вашому обліковому записі в майбутньому.

У розділі опцій реклами ви можете вирішити, яку рекламу хочете бачити. У розділі Персоналізація реклами ви можете переглянути всі комерційні пропозиції, які базуються на інформації про вас, і вибрати, яку рекламу ви не хочете бачити.

Google також надає зрозумілий особистий кабінет, в якому відображаються всі особисті дані, зібрані через ваш обліковий запис Google, і пристрої, прив’язані до нього. У кабінеті ви можете змінити налаштування приватності за власним бажанням.

Джерело: стаття у виданні TechWorld