Як пити, щоб не було похмілля

Якщо вам 20 років, можете не читати цю статтю. Найімовірніше, захисних сил вашого організму вистачить на те, щоб пити до ранку, а потім піти на роботу-в універ після години сну, без синців під очима та пульсуючого головного болю.

Якщо ви вже не настільки молоді, стаття допоможе вам безпечно пити та непогано почуватися після чудової вечірки.

Як правильно пити

Як пити без похмілля

Щільно поїсти

Перед тим, як пити алкоголь, варто з’їсти щось щільніше та пожирніше — тоді алкоголь всмоктуватиметься повільніше.

Повільно пити та чергувати алкоголь з водою

Наприклад, випиваєте один келих вина та одну склянку води. Так ви, швидше за все, вип’єте менше і зможете запобігти зневодненню.

Пити світліші напої

Є наукове припущення про те, що варто пити світліші напої. У темних є домішки, які, як вважається, швидше призводять до похмілля.

Пити менше шампанського

Діоксид карбону, який міститься у газованих напоях, прискорює всмоктування алкоголю. Через це вміст алкоголю у крові підвищується швидше.

Пити один вид напою

Кожен новий вид алкоголю змушує організм працювати більш напружено та додає токсинів. Потім це призводить до значно більшого похмілля.

Небезпека слабких напоїв:

— Пиво. У ньому міститься найменший відсоток алкоголю — від 4 до 6 відсотків. Але це газований напій, тому алкоголь всмоктується швидше, а отже, похмілля може бути гіршим.

— Вино. Воно має відсоток вмісту алкоголю вище, ніж у пиві — від 7 до 15 відсотків. Але це не газований напій, тому побічні ефекти від нього нижчі. Біле вино безпечніше за червоне, тому що в ньому менше домішок.

Небезпека міцних напоїв:

— У них найвищий відсоток вмісту алкоголю — від 40% і вище. Це підвищує ймовірність похмілля.

— Чисті міцні напої, як горілка, джин і ром краще, ніж темні чи солодкі напої на кшталт бурбону, віскі чи текіли. Знову ж таки: тому, що в них менше домішок.

Не відразу лягати спати

Після алкогольної вечірки той, хто пив, спатиме не так міцно, як зазвичай. Це тому, що тілу потрібно відновитись після депресивної дії алкоголю.

Коли людина п’є, алкоголь гальмує вироблення глютаміну. Глютамін — це один із природних стимуляторів організму. Коли людина перестає пити, організм намагається заповнити дефіцит глютаміну тим, що він виробляє його більше, ніж потрібно.

Підвищення рівня глютаміну стимулює мозок, поки людина намагається спати. Через підвищений виробіток речовини людина не може зануритися в глибокий сон. В основному, ви погано почуваєтеся вранці саме через відсутність глибокого сну.

Тому щоб не прокинутися серед ночі через підвищений виробіток глютаміну, зачекайте годину-другу перед тим, як лягти спати. Так ви уникнете нічних пробуджень і неміцного сну. Це не скасовує похмілля, але відчувати себе ви все одно будете краще.

Як пережити похмілля, якщо воно таки настало

Зачекати

Головні ліки — це час. На жаль, немає препаратів чи продуктів, які б доведено запобігали чи лікували похмілля. Але можна його полегшити.

Прийняти знеболювальне

Можна прийняти нестероїдні протизапальні засоби, наприклад, ібупрофен, щоб зняти головний біль.

Не приймайте парацетамол: його не можна поєднувати з алкоголем. Парацетамол у поєднанні з алкоголем дуже навантажує печінку та може спричинити серйозні побічні ефекти: температуру, озноб, біль або набряк суглобів, слабкість, висип.

Пити більше води та пігулки від печії

Вода допоможе впоратися зі зневодненням — вічним побічним ефектом алкоголю.

Якщо у вас печія, можете випити антацидні засоби, щоб позбутися її.

Відпочивати

Похмілля, як і нетверезий стан, небезпечне. Не варто планувати на ранок відповідальні заходи чи, наприклад, вести машину.

Отруєння алкоголем впливає те, як мозок функціонує і те, як ми оцінюємо ризики і приймаємо рішення. Він також негативно впливає на уважність та пам’ять. Згідно з одним дослідженням, у стані похмілля негативний вплив алкоголю на пам’ять і уважність може зберігатися.

В іншому дослідженні водії вказували на те, що вони гірше водили у стані похмілля. У тестах за допомогою симуляторів вони більше відхилялися від траєкторії руху та були менш уважні. Ефект похмілля у разі водіння до кінця ще не вивчений — поки не було масштабних досліджень

Але в будь-якому випадку краще поберегтися та не керувати машиною на ранок після вечірки, наприклад.

Є продукти, що нейтралізують ефект алкоголю.

Американське співтовариство хіміків рекомендує їсти яйця, оскільки вони містять L-цистеїн. Ця речовина допомагає розщеплювати метаболіти алкоголю, що залишилися, — ацетальдегіди.

Також рекомендується їсти банани, які заповнюють дефіцит магнію.

Свіжі соки або смузі додадуть в організм цукру та вітамінів.

Також можна випити спортивний напій, щоб заповнити дефіцит електролітів. Якщо не хочете витрачатися на спортивне харчування, замініть його огірковим соком.

Шпаргалка з безпечного вживання алкоголю

На вечірці та після неї:

  • Повільно пити та чергувати алкоголь з водою.
  • Пити світлі напої.
  • Пити один і той самий вид алкогольних напоїв.
  • Пити менше газованих напоїв
  • Не відразу лягати спати

Якщо настало похмілля:

  • Зачекати. Час — найкращі ліки.
  • Пити знеболювальне — не парацетамол.
  • Відпочивати.
  • Пити більше води.
  • Їсти яйця, банани, пити смузі та огірковий сік.

Джерела: Washington Post, The Strategist, The Conversation, Mayo Clinic.