Чим відрізняється HTTP від HTTPS

Можливо, ви помічали, що одні посилання починаються з HTTP, а інші з HTTPS. У цій статті я поясню, що означають ці літери та чим вони відрізняються одна від одної.

отличие http от https

Зміст

Будь-яка вебсторінка зберігається на сервері — комп’ютері, який постійно підключено до інтернету. Коли ви переходите за посиланням або вводите доменне ім’я в адресному рядку, браузер знаходить потрібний сервер і завантажує вміст сторінки.

Те саме відбувається і у зворотному напрямку. Ви вводите на сайті логін та пароль від свого облікового запису, натискаєте «Увійти», і браузер відправляє цю інформацію на сервер. Сервер перевіряє деталі та відправляє браузеру сторінку з відкритим обліковим записом.

Браузер та сервер обмінюються даними, коли ви включаєте відео на Ютубі, переходите за посиланням у статті на Вікіпедії, заходите на Фейсбук, відкриваєте лист на пошті або вводите дані банківської картки, щоб оплатити покупку в інтернеті. У різних напрямках постійно передаються якісь дані.

Що таке HTTP

HTTP — це протокол, в якому описано правила передачі даних в інтернеті. Він допомагає браузеру завантажувати вебсторінки, а серверу отримати інформацію, яку користувач ввів на сайті. HTTPS — це той самий протокол, але з надбудовою безпеки.

Вибрати SSL для сайту

У чому різниця між HTTP та HTTPS

За HTTP інформація передається у звичайному вигляді, а за HTTPS — у зашифрованому. Шифрувати дані потрібно, щоб хакери не змогли нічого прочитати, якщо їх перехоплять.

Допустимо, ви проходите опитування на сайті, який працює за HTTP-протоколом. Ось ви заповнили порожні поля та натиснули кнопку «Надіслати». Браузер надсилає ваші відповіді серверу. У цей момент хакер може перехопити інформацію та прочитати, що ви там відповідали. Ви навіть цього не помітите.

Імовірно, хакерів не цікавлять ваші відповіді на опитування. Але перехопити можна будь-яку інформацію. Наприклад, ваші паролі або номер банківської картки.

Щоб цього не сталося, HTTP-протокол вирішили вдосконалити. До існуючої технології додали шифрування і вийшов HTTPS — безпечний протокол передачі даних.

Коли ви вводите щось на сайті, що працює за HTTPS, перед відправкою даних на сервер браузер зашифровує інформацію. Щоб розшифрувати та прочитати її, потрібен спеціальний ключ, який зберігається лише на сервері. Таке шифрування називається криптографічним. Якщо навіть шахрай перехопить інформацію, він не зможе її прочитати. На те, щоб підібрати ключ до шифру, підуть роки безперервного перебору.

Різниця між HTTP та HTTPS при передачі даних:

як працює http

HTTP передає незашифровані дані

як працює HTTPS

HTTPS шифрує дані і хакер не може їх прочитати

Як підключити HTTPS на сайті

За замовуванням браузери спілкуються з сервером по HTTP. Щоб з’єднання стало безпечним, власник сайту має встановити SSL-сертифікат на хостинг. Коли власник сайту встановлює SSL-сертифікат, в адресному рядку браузера з’являється піктограма замка і HTTP змінюється на HTTPS. Це означає, що на сайті безпечно вводити особисту інформацію. разница отображения http и https Відмінність HTTP від HTTPS в адресному рядку браузера

Вибрати SSL для сайту